06 - 5164 8220 info@kootching.nl

Mijn vakantie was heerlijk en relaxed. Ik heb er echt van genoten. En ik hoop jij ook. Ik had me voorgenomen om dat relaxte vakantiegevoel, dat vrije gevoel, deze keer wat langer vast te houden. Ik zou me niet snel meer gek laten maken. Ik zou het vakantie gevoel weer oproepen door naar foto’s te kijken, of een bepaald gerecht te maken. En…ik zou mijn momentjes pakken. Momentjes waarin ik niets hoef. Even tijd voor mezelf. Lekker even helemaal vrij zijn. Heb jij dit soort gedachten en wensen ook (gehad)?

Gek genoeg verdween dat vrije, relaxte gevoel meteen toen ik weer thuis kwam. Ik moest meteen weer van alles. De was moest binnen 2 dagen weggewerkt zijn. Achterstallig onderhoud van de afgelopen weken moest meteen worden opgepakt. En ik moest meteen weer aan de slag om mijn afspraken na te komen. Herkenbaar?

Op zich allemaal logisch, maar waar was nu mijn vrije gevoel? Sterker nog, ik werd er een beetje verdrietig van.

Interne dialoog

Mag ik je even voorstellen aan Miss Ratio? Zij is het stemmetje in mijn hoofd dat me vertelt wat ik moet doen. Het stemmetje dat mij behoedt voor onbezonnen dingen, mij activeert als ik verplichtingen moet nakomen en zorgt dat ik wijze beslissingen neem.

Ook wil ik je voorstellen aan Miss Funster. Zij zorgt voor de lol in mijn leven. Dit stemmetje in mijn hoofd maakt dat ik initiatieven neem, doe waar ik op dat moment gewoon zin in heb, onbezonnen dingen doe, en me laat verrassen door de omgeving.

Miss Funster

Miss Funster

Een voorbeeld? Ik liep op de gracht in Amsterdam en was bij de verkeerde halte uitgestapt. Ik moest nog een heel stuk lopen en dreigde te laat bij mijn zakelijke afspraak te komen. Miss Funster zei: houdt gewoon een fietser aan en vraag of je een stukje achterop mag. Dan kom je nog op tijd. Miss Ratio walste er gewoon overheen en zei: nee dat kan je niet doen. Ten eerste omdat er tegenwoordig nog maar maximaal 25 kilo achter op de bagagedrager kan en jij weegt zwaarder en ten tweede sta je dan voor gek. Wie denk je dat er won? Juist, miss Ratio en ik kwam te laat op mijn afspraak.

Ik kwam erachter dat Miss Ratio tijdens mijn vakantie ook op vakantie was. Heel af en toe dook ze even op om me te waarschuwen voor nóg een ijsje in verband met het bikini figuur. Of gaf ze aan dat het niet verstandig was voor de portemonnee om dat dure jurkje te kopen. Maar voor de rest voerde Miss Funster op vakantie de boventoon. Heerlijk! Ik voelde me vrij, niets hoefde en ik / we deden waar we zin in hadden. Hoe mooi zou het zijn om dat gevoel ook thuis te kunnen hebben?

Mijn voornemen

In mijn interne dialoog wil ik ervoor zorgen dat Miss Ratio en Miss Funster in evenwicht zijn. Zeker, Miss Ratio brengt me veel goede dingen, maar ze moet niet de boventoon voeren. Letterlijk ‘Miss Ratio spoils my fun!’ Dus, als Miss Ratio opkomt (‘Nee Nicole, je kunt nu niet een kopje koffie drinken met een vriendin omdat die offerte er nog ligt’), dan vraag ik me af: Moet dit NU echt? Is dit wat ik wil? En dan maak ik een keuze. Als het goed is, voel ik me dan relaxter en meer vrij.

En jij? Wat is jouw voornemen na de vakantie? Laat het mij weten in het reactieveld.

Groet, Nicole