06 - 5164 8220 info@kootching.nl

“Als wij een situatie niet langer kunnen veranderen, worden wij uitgedaagd onszelf te veranderen.” – Viktor Frankl.
“Het zijn niet de sterkste soorten die overleven en ook niet de meest intelligente. Het is het soort dat het beste reageert op veranderingen.” – Charles Darwin.*
* Volgens Wikiquote ten onrechte toegeschreven aan Darwin.

Wat hebben Victor Frankl en Charles Darwin gemeen? En wat heeft het met de dag van vandaag te maken?

Laten we eerst eens kijken wat ze mogelijk betekend kunnen hebben. 

Als wij een situatie niet langer kunnen veranderen, worden wij uitgedaagd onszelf te veranderen.” –> Als de situatie is wat hij is en/of hij lijkt hetzelfde te blijven voorlopig, dan moeten wij onszelf aanpassen, het anders doen, weggaan, het zelf doen, accepteren… Kortom onszelf veranderen. Erover klagen, erin blijven hangen, erop focussen helpt in ieder geval niet, want de situatie zal niet (snel) veranderen. Het probleem wordt alleen maar groter. Het kost alleen maar meer negatieve energie en levert nog meer stress op dan het al deed.
Dus als de organisatie, de directie, die collega etc. blijft doen of nalaten wat wij graag anders zien, zullen we moeten leren ermee om te gaan, zelf vertrekken, het accepteren, het anders aanpakken… Hetzelfde met de Corona crisis. Als die er is (Corona blijft voorlopig nog een dreiging en 1,5 meter het nieuwe normaal), zullen we onszelf moeten heruitvinden. Of ons bedrijf(je)/ werkplek, etc. Hoe vervelend ook.

“Het zijn niet de sterkste soorten die overleven en ook niet de meest intelligente. Het is het soort dat het beste reageert op veranderingen.” –> Ik had laatst een gesprek met mijn schoonvader over de Corona crisis die de wereld nu teistert en vroeg hoe het op zijn werk gaat. Hij gaf eerlijk toe dat het nu moeilijk is, dat het bedrijf heel veel omzet heeft verloren. Maar hij ging meteen verder met “We moeten flexibel zijn en onze creativiteit gaan gebruiken. We moeten inventief zijn. Nadenken over nieuwe toepassingen, markten, producten. Juist nu.” Met zo’n instelling gaat hij/ zijn bedrijf het wel redden, dacht ik meteen. Dit moet Darwin destijds bedoeld hebben; weliswaar in een andere setting.

Dus, wat hebben Viktor Frankl en Charles Darwin gemeen? Aanpassing lijkt het toverwoord. Meebewegen. Meebewegen met de nieuwe situatie, kansen zien en eruit halen. Ook al kost dit soms tijd en is het nodig hiervoor een angst te overwinnen.
Er wordt op dit moment heel veel van ons gevraagd. We verliezen misschien onze baan, veel omzet, we werken thuis, moeten onze kinderen zelf lesgeven, kunnen onze vader of moeder niet in het verzorgingstehuis opzoeken, kunnen niet uit eten, enz.

De situatie veranderen we niet, maar we kunnen ons wel aanpassen of meebewegen: 

 • Medewerkers van McDonalds gingen hun diensten bij supermarkten aanbieden
 • Restaurants begonnen een afhaaldienst
 • De kaaswinkel, broodjeszaak, groenteman en slager bundelden hun krachten en gingen samen bezorgen
 • We gingen samen zingen op balkons
 • We zwaaien voor het raam bij onze grootouders
 • We halen boodschappen voor de buurvrouw van 87 en zetten het op haar stoep
 • We hebben leuke dingen bedacht om onze kinderen zelf les te geven
 • En wat al niet meer.

Ik ga hier geen uitputtende lijst opschrijven van iedereens creatieve initiatieven. Ik weet wel dat mensen zich hierdoor sterker en blijer gaan voelen (zowel gever àls ontvanger). Zelfs nu. Of dat het bedrijf hierdoor net wèl kan blijven voortbestaan. Of dat je kinderen nu geen/ niet veel achterstand hebben op school. We worden uitgedaagd, maar als we er goed en slim op reageren, gaat het ons lukken om ons erdoorheen te slaan.

Hoe zit het met jou? Lukt het je om die modus te vinden bij jezelf? Of zitten er beperkende overtuigingen in de weg? Is er een onoverbrugbare angst?
Misschien wil je erover praten en kunnen we een afspraak maken. Of reageer op mijn blog en wellicht kunnen we elkaar een goed duwtje in de rug geven.

Tot slot heb ik nog een leuke lees tip over dit onderwerp: “Wie heeft mijn kaas gepikt?” Van Dr. Spencer Johnson.

Ik vond een mooie samenvatting en een lijst met lessen op internet van ‘Gosse’. De samenvatting laat ik achterwege, omdat het dan niet leuk meer is om het kleine boekje te lezen, maar een aantal lessen zal ik je niet onthouden (wellicht inspireren ze je om deze klassieker te gaan lezen.):

 1. Wie niet verandert, sterft uit
 2. Wat zou je doen als je niet bang was?
 3. Een nieuwe weg inslaan, helpt je bij het vinden van nieuwe kaas.
 4. Als je de angst loslaat, zul je bevrijd zijn.
 5. Als ik me de nieuwe Kaas voorstel, komt die dichterbij, al heb ik hem nog niet gevonden.
 6. Hoe sneller je afstand neemt van de oude Kaas, des te sneller vind je nieuwe.
 7. Het is veiliger om op zoek te gaan, dan zonder Kaas te blijven zitten.
 8. Met oude opvattingen vind je geen nieuwe Kaas.
 9. Als je oog hebt voor de eerste kleine veranderingen, kun je de grote die nog komen beter accepteren.
 10. Verander zelf. Als de Kaas verdwijnt, ga dan mee.

Veel leesplezier en sterkte in deze tijd. Take care,